Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Wat verandert er na 1 juli met het taxatierapport?

Het nieuwe taxatierapport

Per 1 juli van dit jaar verandert ‘het taxatielandschap’ . Dan wordt het nieuwe taxatierapport voor woningen geintroduceerd . Dit rapport moest er komen omdat ‘men’ vond en vindt dat de rapporten nog uitgebreider moeten, lees beter, en dat ze in begrijpelijker lees- en schrijftaal moeten worden opgesteld. Dit alles heeft geleid tot extra scholing van de bestaande taxateurs in Nederland en uiteindelijk tot een landelijk examen. Haal je dat examen niet dan mag hij/zij niet meer taxeren.

Dit heeft uiteraard geleid tot een kwaliteitsverbetering in de kennis en kunde van de taxateurs maar of het ook veel beter en inzichtelijker wordt voor die consument is nog maar de vraag. Er is de afgelopen maanden namelijk veel aandacht in de pers besteed aan het taxatierapport. Dan ging het over de noodzaak van een volledig rapport, over de modelwaarde rapporten, over de zogenaamde buro waarderingen, over  de aansprakelijkheid en uiteraard over de daarmee gemoeide taxatiekosten.

Het is en blijft vreemd dat er na al die opleidingstrajecten en kosten zo vlak voor de  inwerkingtreding van een van hoger hand opgelegde en gewenste verandering, in dit geval een nieuw taxatierapport, er vragen komen over het nut en of het niet anders kan. Duidelijk is het dus (nog) niet allemaal.

Wat verandert er?

Het is dus nog lang niet zeker hoe het ‘taxatielandschap’ er daadwerkelijk bij ligt na 1 juli maar wat wel zeker is dat de kosten van het rapport omhoog zullen en moeten gaan. Er worden bij dit nieuwe taxatierapport veel meer eisen gesteld en input gevraagd aan de taxateur  waardoor de rapporten aan de ene kant meer informatie en onderbouwing van de waarde van de woning opleveren maar aan de andere kant ook meer tijd en energie vragen van de taxateur .

Meer tijd is nodig voor het opnemen/beoordelen van de woning en meer tijd om alle informatie te verkrijgen en alles uit te werken in het rapport. Op dit moment vergt het gemiddeld 5-7 uur om een taxatierapport te maken. De verwachting is dat deze verwerkingstijd minimaal met 1 uur zal toenemen en mede daardoor zullen de kosten van het taxatierapport omhoog gaan.

Kosten taxatierapport aftrekbaar

In deze markt vallen deze kosten voor een taxatierapport trouwens in het niet in vergelijking tot de prijzen die voor woningen worden betaald. Kopers betalen vaak tienduizenden euro’s meer dan de gevraagde prijs. Dan is het juist belangrijk dat je een taxatierapport krijgt dat zo goed mogelijk de waarde van de woning die je heb gekocht onderbouwd. De taxatiekosten zijn gelukkig aftrekbaar voor de belasting en in dat licht bezien vallen deze kosten uiteindelijk mee. En dat is al met al toch een prettige bijkomstigheid.

Neem gerust contact met ons op

Indien je nog vragen hebt kan je op meerdere wijzen contact met ons opnemen. Wil je direct antwoord? Bel ons dan. Liever appen? voeg ons toe op WhatsApp. We beantwoorden je mail altijd binnen 1 werkdag.

035 526 69 10

info@hagedoorn-makelaars.nl

Venster
sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×