wat is de woz waarde van je woning?
De woz waarde is de marktwaarde van je woning per waardepeildatum , let wel dit is wel de datum van 01 januari van het vorige jaar. Deze waarde is een zo goed mogelijke schatting van de mogelijke verkoopprijs van je woning op die waardepeildatum.
prijsstijgingen werken door in de woz waarde
De gemeente stelt de waarde van je woning vast en dat doet zij elk jaar weer opnieuw.
Met de forse stijging van de huizenprijzen het afgelopen jaar, gaan ook de meeste WOZ-waarden omhoog: dit jaar met gemiddeld 9%. Dit blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de vastgestelde woningwaarden door gemeenten. Het is het vijfde jaar op rij dat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met meer dan 5% stijgt.
Binnenkort zal je de jaarlijkse aanslag gemeentelijke woonlasten, de woz beschikking, in je (digitale) brievenbus ontvangen. Hierop staat de nieuwe WOZ-waarde van je woning. De gemiddelde woning is dit jaar ca. €316.000 waard en dit is een stijging van 9% ten opzichte van 2021
Let wel , de vaststelling van de waarde doet de gemeente zonder je woning ook daadwerkelijk te bezoeken en te waarderen. De waardering gebeurt hoofdzakelijk door grote , ingehuurde , taxatieburo’s die op basis van kenmerken zoals bouwjaar, bouwwijze, (ver)bouwaanvragen, verkoopprijzen, inhoud (m3) en oppervlakte (m2 ) en referentiewoningen de waarde van je woning bepalen.
controleer dus je woz waarde
Door de verhoging van de woz waarde is het nu helemaal belangrijk om deze waarde te ( laten) controleren. Dit kan je veel geld besparen.
De woz waarde is namelijk de basis voor 4 belastingen:
- Gemeentelijke onroerende zaak belasting ( ozb)
- Belastingdienst voor bepalen inkomstenbelasting
- Waterschapbelasting, rioolheffing
- Erfbelasting
Deze laatste belasting, de erfbelasting, heeft de grootste impact op je portemonnee. Je moet dan vaak duizenden, 10 duizenden euro’s betalen afhankelijk van je relatie tot de overledene.
maak bezwaar als je denkt dat het niet klopt
Dus hoe lager je woz is des te minder je hoeft te betalen. Daarvoor moet je wel bezwaar maken tegen de woz beschikking die je binnenkort krijgt. Dit bezwaar moet je wel onderbouwen en het beste is dan om een makelaar/ taxateur in de arm te nemen om je daarbij te helpen.
Daarbij moet ook gezegd worden dat een hoge woz ook een gunstig effect kan hebben op je hypotheekrente. De bank hanteert namelijk een rente-risico-opslag. Als de waarde van je woning hoger uitvalt wordt de verhouding tussen het geleende (hypotheek) geld gunstiger. Dat wil zeggen dat het risico voor de bank lager wordt en dus kunnen zij je een lagere rente berekenen. Je moet trouwens wel zelf actie richting de bank ondernemen, zij zullen zelf niet zo snel je een gunstiger rentevoorstel doen.
nieuwe meetmethode per 2022
Dit jaar moeten gemeenten de woz-waarde verplicht vaststellen op basis van de oppervlakte van de woning. Voorheen mochten ze die ook baseren op de inhoud van een huis. Naast de gemiddelde stijging, kan de woz-waarde ook beïnvloed worden door deze nieuwe meetmethode. Controleer alle gegevens en vergelijk je woz-waarde met vergelijkbare woningen.
woonlasten lopen sterk uiteen
De onroerendezaakbelasting (ozb) die huiseigenaren betalen, stijgt dit jaar met gemiddeld 2,5%. Veel gemeenten compenseren namelijk de fors gestegen woz-waarde met een lager belastingpercentage. De stijgingen kunnen per gemeente sterk uiteenlopen omdat iedere gemeente zelf het eigen ozb-belastingtarief vaststelt.
heb je nog vragen over de woz waarde van je huis?
Neem gerust contact met ons op en wij kunnen dan gelijk naar de vastgestelde waarde kijken en je adviseren of het zin heeft om bezwaar te maken.